Sveriges längsta och tuffaste Open Water

VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ…inför +21500m

Detta är en tävling på naturens villkor. Vidöstern är en riktigt tuff sjö att simma i. Det blåser ofta 4-7 m/s och dimma kan förekomma. Deltagande sker helt på egen risk. ”Din förmåga att vara väl förberedd, uthållig och att navigera på egen hand sätts på prov.”

”Din förmåga att hantera tex. kramp, sjösjuka, kyla, värme, trötthet, smärta, näring och dryck är en del av loppet.” Säkerhetsorganisation är väl dimensionerad men lämnar medvetet en del av ansvaret till dig som simmar. ”Ditt eget ansvar är en del av utmaningen.” För att få starta så kommer du att behöva skriva på en ansvarsbefrielse.

PRERACE

Obligatorisk närvaro fredag 9/8 kl 19.10-19.45 (på Svenska), information om var kommer senare!

Vi går igenom loppet och svarar på frågor, bjuder på kaffe och fralla. För de som beställt pastamiddag, kommer denna serveras efter prerace på gångavstånd från mötet.

 

PRIS

Early Bird: 2 500 SEK (2023-08-26 — 2024-03-31)
Normalpris: 3 500 SEK (2024-04-01–2024-08-04)

Sista dag för anmälan 4 augusti kl 23.59

 

SÄKERHET

Deltagande sker helt på egen risk. För att få starta så kommer du att behöva skriva på en ansvarsbefrielse efter Prerace. Våtdräkt är en av säkerhetsåtgärderna i detta lopp. För din och arrangörens trygghet så är den obligatoriskt. Är du en erfaren öppetvattensimmare som är van att simma utan våtdräkt, kan du anmäla dig till klassen med namnet Non-Wetsuit.

Åldersgräns: 18 år. Dispens kan ges, kontakta tävlingsledningen före anmälan.

Vi följer svenska Simförbundets rekommendationer när det gäller våtdräkt och uppmanar dig att följa dem: ”Under 16˚C är våtdräkt obligatorisk, mellan 16˚C och 18˚C rekommenderas våtdräkt, mellan 18˚C och 23˚C är våtdräkt tillåten. Över 23˚C är våtdräkt inte tillåten av hälsoskäl.” Vid eventuella vattentemperaturer över 23˚C kommer tävlingsledningen starkt rekommendera, men inte kunna tvinga dig till, att genomföra loppet utan våtdräkt. Aktuella vattentemperaturer meddelas på Prerace samt finns tillgänglig via https://bit.ly/VidoTemp Du har själv ansvaret för din egen hälsa under loppet.

.

Släpande boj/markör så kallad ”safeswimmer” är en annan av säkerhetsåtgärderna i detta lopp. Den ingår i vårt startkit och du får låna den under loppet. Användningen av den är obligatorisk.

Den fyller en funktion både som markör/flytboj. Du fäster den i midjan och den släpar efter dig ca 0,4 m.

Vi rekommenderar att alla simmare använder den badmössa, som delas ut på vårt prerace, under hela loppet. Alternativet är att simma utan badmössa.

.

FÖLJEBÅTAR

1 st per 1000 meter, kommer att patrullera fram och tillbaka. Du ansvarar själv för att meddela någon funktionär/tävlingsledning om du väljer att avbryta loppet.

 • Tillkalla båt genom att vinka med en hand.
 • Visa båt ok genom att göra ”tummen upp” tecken.

Läkare och sjukvårdsutbildad personal med HLR kompetens kommer att närvara under loppet på land och i båt.

22 stycken stora, gula markörbojar ligger med  ca 1000 m mellanrum längs hela banan för att underlätta din navigering. Du ska passera nära dem för att följa den tänkta banan. Karta över bojarnas placering finner du på adressen https://bit.ly/VidoBuoyMap. Avviker du från banan så kommer båtfunktionärer visa dig på rätt spår igen.

Arrangören förbehåller sig rätten att:

R

Flytta fram starten 1-2 timmar vid dimma, blåst, åska etc

R

Avbryta loppet vid åska

R

Vid dimma så använder vi om möjligt kajaker som guidar er genom tjockan. Detta är tänkt att fungera som starten på ett travlopp. Ingen får simma förbi kajaken!

R

Vid dåliga väderförhållanden som äventyrar simmarnas och funktionärernas hälsa, avbryta eller förkorta loppet.

DELSTRÄCKOR +21500 m

 1. Osudden-Funtabo ca 3700 m
 2. Funtabo-Tånnö ca 3900 m
 3. Tånnö-E4:ans Camping ca 5500 m
 4. E4:an Camping-Ekens Camping ca 3400 m
 5. Ekens Camping-Sundet ca 5000 m

TIDSBEGRÄNSNING

För att upprätthålla en hög säkerhet har vi tidsbegränsningar till depåerna. Kommer du efter det att snöret dragits så plockas du ur tävlingen och får INTE under några omständigheter fortsätta.

Förtydligande: Dvs, har du egen lots/båt så får du i alla fall INTE fortsätta. Har du missat med bara 1 minut så får du i alla fall INTE fortsätta, slänger du safeswimmer och badmössa i vassen och säger att du skiter i tävlingen du vill bara simma i mål… så får du i alla fall INTE fortsätta.

Tidsgränserna är följande:

 1. Funtabo ca 3700 m, Sista passertid kl 08.50
 2. Tånnö ca 7600 m, Sista passertid kl 11.00
 3. E4:ans ca 13100 m, Sista passertid kl 14.00
 4. Ekens ca 16500 m, Sista passertid kl 15.15

Maxtiden är 10 timmar 30 minuter för att erhålla officiell placering och för att få en finisher tröja.

Alla som klarar passertiden 15.15 vid Ekens och sedan fullföljer loppet får medalj även om tiden överstiger 10 timmar 30 min.

MAT – DRYCK – LANGNING

Det kommer att finnas 5 st vätske/mat/energi kontroller.

 • Funtabo efter ca 3700 m (Flotte i vattnet)
 • Tånnö efter ca 7600 m
 • E4:ans efter ca 13100 m
 • Ekens efter ca 16500 m
 • Gyllene Rasten efter ca 19000 m (Flotte i vattnet eller depå på land)

Vätska:
Vatten, Sportdryck (Umara sport), Coca-Cola, kaffe
Mat /Energi:
U-bar – Energy bar (i smakerna: kokos, tranbär, äpple/kanel och mintchoklad)
U-gel – hallon
banan, kanelbulle, snickers, godis, saltgurka

I varje följebåt finns även Umara U-gel hallon och vatten under simningen.
Om du vill ha egen ”specialkost” utöver det som erbjuds så ansvarar du för det själv. Du ordnar egen langning.

I målområdet så bjuds du på mat, kaffe och våffla. Biljetter för detta finns i ditt målgångs-kit som du får i Sundet när du gått i mål.

TRANSPORT

Vi ordnar med upphämtning i centrala Värnamo på morgonen tävlingsdagen, ca kl 05.45, transporten är på plats ca 06.15 vid starten.

Meddela tävlingsarrangören på prerace, kvällen före tävlingen, om och var du vill bli upphämtad.

Du kan ta egen bil till starten parkering finns i närheten. Se karta över Vidösternsimmet Vi ordnar med transport tillbaka till din bil, eller centralt i Värnamo efter avslutat lopp.

 

Du anmäler till receptionen vid målet att du vill ha transport tillbaka till Värnamo. 

R

OMBYTE

Transport av ombyteskläder från start till mål ordnas. Inga omklädningsrum finns vid starten du byter om utomhus. Du lägger dina kläder/väska i en märkt svart sopsäck, vi ordnar transporten till målet.

R

TOALETT

Finns vid starten, depå 2 Tånnöbadplats, depå 3 E4:ans Camping, depå 4 Ekens Camping samt vid målet.

R

LOGI

Det finns ett flertal hotell och bed and breakfast i Värnamo se www.varnamo.se

R

TIDTAGNING

Vi använder oss av chip-tidtagning som automatiskt registrerar din tid. Du kommer att kunna se din specifika tid, som är totaltiden, dvs summan av tiden i vattnet och tiden i depåerna. Under loppet presenteras preliminära resultatlistor. Detaljerade resultatlistor läggs ut på hemsidan inom 1 dag.

R

AVBRUTET LOPP

Meddela omedelbart närmaste funktionär på land eller i båt om du väljer att avbryta. Du hämtas upp av funktionär inom 15-30 min och skjutsas till målområdet där du har dina ombyteskläder, badtunna, mat och dusch. Transport går sedan regelbundet från målområdet tillbaka till starten eller centrala Värnamo.