Vidösternsimmet Viking – Sveriges längsta och tuffaste Open Water x2

VIDÖSTERNSIMMET VIKING +42km
TL; DR Denna utmaning är förmodligen inte för dig!

Utan tvekan den längsta och tuffaste Open Water-utmaningen du kan försöka övervinna på ett kontrollerat sätt. Teamet bakom det välkända Vidösternsimmet +21km, går ultra-ultra gonom att dubbla det redan långa +21km-simmet. Här får du chansen att erövra sjön Vidöstern. Två gånger.

Norrgående +21 km: Du simmar genom natten guidad av en kajak varifrån du får all service och support som behövs.

Södergående +21km: Efter att ha nått norra stranden av sjön Vidöstern måste du vänta på att klockan ska slå 07:00 och sedan starta den klassiska simningen på +21 km. De vanliga cut off-tiderna gäller och du får förlita dig på de ordinarie depåerna och följebåtarna. Du måste själv navigera och sikta på nästa stora gula markörboj på väg till Sundet.

För att få starta så kommer du att behöva skriva på en ansvarsbefrielse.

DIGITALT PRERACE

Digitalt prerace med hjälp av Zoom genomförs veckan före racet. Länk skickas till dig via e-post.

Vi går igenom loppet och svarar på frågor

 

PRIS

Du kommer antingen simma första 21km-sträckan i en grupp med två eller tre simmare.

När du anmäler dig anger du vilken förväntad tid du har för den första +21km-sträckan. Vi kommer sedan att gruppera simmarna efter detta värde. Har du redan en simkompis, så anger du hans eller henns namn i anmälan.

Sista dag för anmälan 15 juli kl. 23.59

Pris: 7 500:-

SÄKERHET

Deltagande sker helt på egen risk. För att få starta så kommer du att behöva skriva på en ansvarsbefrielse före start. Våtdräkt är en av säkerhetsåtgärderna i detta lopp. För din och arrangörens trygghet så är den obligatoriskt. Är du en erfaren öppetvattensimmare som är van att simma utan våtdräkt, kan du få dispens. Åldersgräns: 18 år. Dispens kan ges. Om dispens önskas kontakta tävlingsledningen före anmälan.

Vi följer svenska Simförbundets rekommendationer när det gäller våtdräkt och uppmanar dig att följa dem: ”Under 16˚C är våtdräkt obligatorisk, mellan 16˚C och 18˚C rekommenderas våtdräkt, mellan 18˚C och 23˚C är våtdräkt tillåten. Över 23˚C är våtdräkt inte tillåten av hälsoskäl.” Vid eventuella vattentemperaturer över 23˚C kommer tävlingsledningen starkt rekommendera, men inte kunna tvinga dig till, att genomföra loppet utan våtdräkt. Aktuella vattentemperaturer meddelas på Prerace samt finns tillgänglig via https://bit.ly/VidoTemp Du har själv ansvaret för din egen hälsa under loppet.
.

Släpande boj/markör så kallad ”safeswimmer” är en annan av säkerhetsåtgärderna i detta lopp. Den ingår i vårt startkit och du får låna den under loppet. Under natten är den upplyst med en ficklampa. Användningen av denna boj är obligatorisk. Den fyller en funktion både som markör och flytboj. Du fäster den i midjan och den släpar efter dig ca 0,4 m. Vi rekommenderar att alla simmare använder den badmössa, som delas ut på vårt prerace, under hela loppet, även om det är tillåtet att simma utan badmössa.

.

KAJAKER från organisatören tilldelas per anmälningsgrupp, dvs beroende på om du simmar i en duo eller i en trio. God kommunikation mellan simmare och paddlare är en förutsättning för denna utmaning.

 • Kajakens uppgift är att guida simmarna genom natten.
 • Från kajaken får du all energi och näring när du simmar norrut.
 • Kajaken kommer, beroende på bemanning att göra ett eller flera kortare stopp.

Den organisation som vi dimensionerat för nattsimningen bygger på att simmare i grupp simmar tillsammans och inte låter avståndet mellan gruppmedlemmarna överstiga ca 10 meter. Deltagarna behöver fylla i ett tidsschema och ett energischema som visar vid vilken tid du beräknar passera utvalda markörbojar och när du vill ha langning.

Skulle det vara så att ankomsten till Osudden blir efter kl. 07.00 så får får ni fortsätta att simma. Den första tidsbegränsningen är Funtabo, med sista passertid kl. 08.50.

FÖLJEBÅTAR 1 st per 1000 meter, kommer att patrullera fram och tillbaka. Du ansvarar själv för att meddela någon funktionär/tävlingsledning om du väljer att avbryta loppet.

 • Tillkalla båt genom att vinka med en hand.
 • Visa båt ok genom att göra ”tummen upp” tecken.

Läkare och sjukvårdsutbildad personal med HLR kompetens kommer att närvara under loppet på land och i båt.

22 stycken stora, gula markörbojar ligger med  ca 1000 m mellanrum längs hela banan för att underlätta din navigering. Du ska passera nära dem för att följa den tänkta banan. Karta över bojarnas placering finner du på adressen https://bit.ly/VidoBuoyMap. Avviker du från banan så kommer båtfunktionärer visa dig på rätt spår igen.
Arrangören förbehåller sig rätten att:
R

Flytta fram starten 1-2 timmar vid dimma, blåst, åska etc

R

Avbryta loppet vid åska

R

Vid dimma så använder vi om möjligt kajaker som guidar er genom tjockan. Detta är tänkt att fungera som starten på ett travlopp. Ingen får simma förbi kajaken!

R

Vid dåliga väderförhållanden som äventyrar simmarnas och funktionärernas hälsa, avbryta eller förkorta loppet.

DELSTRÄCKOR +42 km

 1. Hela sjön norrut 21500 m
 2. Osudden-Funtabo ca 3700 m
 3. Funtabo-Tånnö ca 3900 m 
 4. Tånnö-E4:ans Camping ca 5500 m
 5. E4:an Camping-Ekens Camping ca 3400 m
 6. Ekens Camping-Sundet ca 5000 m

TIDSBEGRÄNSNING

För att upprätthålla en hög säkerhet har vi tidsbegränsningar till depåerna. Kommer du efter det att snöret dragits så plockas du ur tävlingen och får INTE under några omständigheter fortsätta. Förtydligande: Dvs, har du egen lots/båt så får du i alla fall INTE fortsätta. Har du missat med bara 1 minut så får du i alla fall INTE fortsätta, slänger du safeswimmer och badmössa i vassen och säger att du skiter i tävlingen du vill bara simma i mål… så får du i alla fall INTE fortsätta.

Tidsgränserna är följande:

 1. Målet med första sträckan är att vara redo för starten från Osudden kl. 07.00
  Observera: “Startområdet” vid Osudden är bemannat och öppet från 06.00 till 07.15
 2. Funtabo ca 3700 m, Sista passertid kl. 08.50
 3. Tånnö ca 7600 m, Sista passertid kl. 11.00
 4. E4:ans ca 13100 m, Sista passertid kl. 14.00
 5. Ekens ca 16500 m, Sista passertid kl. 15.15

Maxtiden för simningen söderut är 10 timmar 30 minuter för att erhålla officiell placering och för att få en finisher tröja. Alla som klarar passertiden 15.15 vid Ekens och sedan fullföljer loppet får medalj även om tiden överstiger 10 timmar 30 min.

MAT – DRYCK – LANGNING

Under nattsimningen norröver får du all support och energi från din kajak.
Under simningen söderöver kommer du nyttja den ordinarie supportorganisationen. Det kommer att finnas 5 st vätske/mat/energi kontroller.

 • Funtabo efter ca 3700 m (Flotte i vattnet)
 • Tånnö efter ca 7600 m
 • E4:ans efter ca 13100 m
 • Ekens efter ca 16500 m
 • Gyllene Rasten efter ca 19000 m (Flotte i vattnet)
Vätska: Vatten, Sportdryck (Umara sport), Coca-Cola, kaffe Mat /Energi: U-bar – Energy bar (i smakerna: kokos, tranbär, äpple/kanel och mintchoklad) U-gel – hallon banan, kanelbulle, snickers, godis, saltgurka I varje följebåt finns även Umara U-gel hallon och vatten under simningen. Om du vill ha egen ”specialkost” utöver det som erbjuds så ansvarar du för det själv. Du ordnar egen langning. I målområdet så bjuds du på mat, kaffe och våffla. Biljetter för detta finns i ditt målgångs-kit som du får i Sundet när du gått i mål.

TRANSPORT

Vi ordnar med upphämtning i centrala Värnamo på kvällen baserat på vilken starttid du valt. Du kan ta egen bil till Sundet, parkering finns i närheten. Se karta över Vidösternsimmet Vi ordnar med transport till centrala Värnamo efter avslutat lopp.

Du anmäler till receptionen vid målet att du vill ha transport tillbaka till Värnamo. Du kan välja mellan följande avgångstider från Sundet: kl. 14:30 kl. 15:15 kl. 16:00 kl. 16:45 kl. 17:30 kl. 18.15
R

OMBYTE

Transport av ombyteskläder från start till mål ordnas. Inga omklädningsrum finns vid starten du byter om utomhus. Du lägger dina kläder/väska i en märkt svart sopsäck, vi ordnar transporten till målet.
R

TOALETT

Finns vid starten, depå 2 Tånnöbadplats, depå 3 E4:ans Camping, depå 4 Ekens Camping samt vid målet.
R

LOGI

Det finns ett flertal hotell och bed and breakfast i Värnamo se www.varnamo.se
R

TIDTAGNING

Under natten registreras din tid manuellt. Vid vändningen får du ett chip för tidtagning som automatiskt registrerar din tid för simningen söderöver. Du kommer att kunna se din specifika tid, som är totaltiden, dvs summan av tiden i vattnet och tiden i depåerna. Under loppet presenteras preliminära resultatlistor. Detaljerade resultatlistor läggs ut på hemsidan inom 1 dag.

R

AVBRUTET LOPP

Meddela omedelbart närmaste funktionär på land eller i båt om du väljer att avbryta. Du hämtas upp av funktionär inom 15-30 min och skjutsas till målområdet där du har dina ombyteskläder, badtunna, mat och dusch. Transport går sedan regelbundet från målområdet tillbaka till starten eller centrala Värnamo.